Comunicat de Presă – Lansare Culegere de Basme Rome

Proiect Poveşti Nespuse
PA17/RO13-SP35/2015
Romano ButiQ
Proiect finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European

Comunicat de Presă
Lansare
Culegere de Basme Rome
Proiect Povești Nespuse – Untold Stories

În cadrul proiectului Poveşti nespuse-Untold Stories a avut loc lansarea online a unei Culegeri de Basme Rome! Culegerea este disponibilă în variantă trilingvă: română, romani și engleză.

Culegerea de Basme o puteti accesa aici: http://povestinespuse.eu/ro/resurse/culegere-de-basme-rome/

Basmele care se regăsesc în culegerea noastră au fost culese de Alina Șerban în principal de la Tanti Veta, care ne-a împărtășit câteva din poveștile rome păstrate de-a lungul timpului pe cale orală. Prin transmiterea basmelor din generație în generație, o comunitate are posibilitatea de a-și face cunoscute și de a prezerva diferite expresii ale imaginației, identității și memoriei acelei comunități.

Proiectul Poveşti nespuse – Untold Stories își dorește ca prin această culegere de basme să contribuie la creșterea nivelului de cunoaștere privind complexitatea și istoria culturii rome precum și la afirmarea identităţii culturale rome. Mai mult decât atât, acest volum online reprezintă aportul nostru la eforturile de punere în valoare a poveștilor rome și la conservarea folclorului rom.

Invizibilizarea diversităţii experienţelor rome se datorează în parte și faptului că doar viziunea majoritarilor asupra lumii a fost transmisă prin povești. De aceea vă invităm să descoperim și să aducem împreuna la lumină încă un colț din cultura roma, cel al basmelor cu case de sare, fete viteze, băieți milostivi, copii descurcăreți, zmei și împărați, unde nedreptățile, aventurile și curajul se regăsesc deopotrivă. Lectură placută!

Proiectul Povești Nespuse – Untold Stories își propune să promoveze identitatea și diversitatea culturală roma. Iniţiatoarea proiectului Poveşti Nespuse – Untold Stories este Alina Șerban, absolventă UNATC şi The Royal Academy of Dramatic Art, actriță romă, autoare şi realizatoare de spectacole de teatru şi producţii artistice.

Posted in Uncategorized.